Yazlık Lastik Diş Derinliği Kaç mm Olmalı?

Yazlık Lastik Diş Derinliği Kaç mm Olmalı

Yasal olarak kullanılabilecek minimum yazlık lastik diş derinliği, 1,6 mm’dir. Ancak üreticilerin çoğu, yaz lastikleri için en az 3-4 mm diş derinliği tavsiye etmektedir. Lastik dişleri 3 mm’den daha az olduğunda yol tutuş ve fren performansı düşmeye başlamaktadır. Bununla birlikte; premium lastik üreticisi Michelin, lastiklerinin yasal sınır olan 1,6 mm’ye dek kullanılmasını tavsiye etmektedir. Yumuşak hamura sahip olan Michelin lastikler, diş derinliği düştüğünde de etkili performans sağlayabilmektedir. Lastik hamuru ne kadar yumuşaksa yol tutuş performansı açısından yaz lastiği diş derinliği düşüşünden o kadar az etkilenecektir.

Sıfır Yazlık Diş Derinliği Kaç mm’dir?

Sıfır yazlık diş derinliği, ortalama 8 mm civarında olmaktadır. Yeni yaz lastiği diş derinliği 7-9 mm arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Yazlık Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür?

Yazlık lastik diş derinliği ölçmek için derinlik ölçer kullanabilirsiniz. Aynı zamanda madeni para ile de ölçüm yapılabilmektedir. 1 TL ya da 50 kuruşu lastik dişleri arasına yerleştirdiğinizde dışta kalan halka görünüyorsa; diş derinliği 3 mm civarında demektir. Aynı zamanda yaz lastiği sırtı üzerinde diş derinliği göstergeleri bulunmaktadır. Lastiklerde kanallar içerisinde 1,6 mm yüksekliğinde bloklar yer almaktadır. Bu göstergelerin lastik dişleri ile aynı hizada görünmeye başlaması, lastiğin yasal diş derinliği sınırına ulaştığını göstermektedir. Bununla birlikte; Nokian gibi kimi lastik üreticileri, lastik aşındıkça silinerek kalan diş derinliğini gösteren rakamlar gibi farklı göstergeler de kullanmaktadır.

Yazlık Lastik Diş Derinliği Neden Önemli?

Yeterli yazlık lastik diş derinliği, lastiğin zemini iyi bir şekilde kavraması üzerinde etkili olmaktadır. Böylece; lastik, etkili frenleme sağlamakta ve güvenli manevra kabiliyeti sergilemektedir. Özellikle 4 mm’nin altına indikten sonra yaz lastiği diş derinliği azaldıkça çekiş gücü de düşmektedir. Yaz lastikleri için diş derinliği özellikle ıslak zemin koşullarında önem kazanmaktadır. Dişlerin yeterli derinliğe sahip olmaması, suyun etkili bir şekilde tahliye edilememesine neden olmaktadır. Bu da suda kızaklama riskini önemli ölçüde arttırmaktadır. Islak zeminlerde yol tutuşu için de diş derinliği daha fazla öneme sahiptir.