Brisa Anadolu’nun Kalbine Akıllı Fabrika Kurdu

Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation bünyesinde çalışmalarını sürdüren Türkiye’de lastik sektörünün dev ismi Brisa, 300 milyon dolarlık bir yatırım yaparak Anadolu’da akıllı fabrika kurdu.  Brisa, Aksaray’da uygulamaya koyduğu akıllı fabrika modelinde Endüstri 4.0 uygulamalarının en iyi örneklerini sunuyor. Brisa, ülkemize kazandırdığı teknoloji üssü fabrikası sayesinde Türkiye’nin küresel rekabette öne çıkmasına hizmet ediyor ve üretim, istihdam ve ihracat alanlarında da ülke ekonomisi içerisinde bir değer yaratma misyonu üstleniyor. 

Bridgestone ve Lassa markalarıyla Türkiye’de lastik sektörünün lideri konumunda olan Brisa, Türkiye’de üretim alanında örnek bir uygulama olarak Aksaray Fabrikası’nda uygulamaya sokulan “akıllı fabrika” konseptini anlattı.  

Fabrikanın sunduğu öncü üretim teknolojileri, Brisa CEO’su Cevdet Alemdar’ın ev sahipliğinde, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Alper, Bridgestone Corporation Başkan Yardımcısı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Makoto Hashimoto katılımlarıyla gerçekleşen toplantı ile tanıtıldı.  

Brisa, Aksaray’daki fabrikada; robotik çalışmalar, veri analitiği ve dijitalleşme gibi yeni nesil teknolojilerden yararlanarak lastik üretiminde otonomlaşma dönemini başlatıyor. Brisa, sektör içerisinde bir ilk olma özelliği taşıyan lastik transfer sistemleri, akıllı fabrikasının sanal ortamdaki dijital kopyası ile üretimi anlık olarak takip edebilmesi, çevreye duyarlı sistemleri, yeşil bina uygulamaları, arttırılmış gerçeklik sistemleri vb. yeniliklerle sektöre katma değer sağlarken rakiplerine karşı güçlü konum elde ediyor. İlk üretimlerin başladığı fabrika, tam kapasiteyle 4,2 milyon adet lastik üretebilecek ve 700 kişilik istihdam sağlayacak biçimde dizayn edildi. 

Brisa Cesur Adımlar Atıyor

Brisa CEO’su Cevdet Alemdar Türkiye’de endüstrinin yönünü değiştirecek güçte bir fabrika ortaya koyduklarını söylerken İzmit Fabrikası ile 40 yılı aşkın süredir Türkiye sanayisinde, ihracatında, istihdamında cesur adımlar atıyoruz diye konuştu.  

2.700 çalışan, 12.000 personelden oluşan 1.400 satış noktası ile 60.000 kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen CEO Alemdar, şimdi ise Anadolu’nun kalbinde bulunan Aksaray fabrikasını en yüksek üretim teknolojileri ile donatarak teknoloji üssü sayılabilecek ikinci fabrikayı da Türkiye’ye kazandırdıklarını söyledi.

Brisa için teknolojinin ve dijitalleşmenin hem üretim aşamasında hem de müşterilerle ilişki halinde olunan durumlarda bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen Alemdar; Sabancı Holding ve Bridgestone’un sinerjisi ile yol aldıkları bu süreçte İzmit, Aksaray fabrika çalışanları ve Türkiye’nin tüm illerinde sahada bulunan ekipler ile birlikte Brisa ailesini oluşturduklarını ve tek yürek olup birbirlerine destek vererek Aksaray fabrikasını bu konuma getirdiklerini söyledi. 

Brisa ile Lastik Sektöründe Otonom Dönem Başlıyor

Alemdar, Aksaray fabrikasında uygulamaya konulan akıllı uygulamalarla ilgili bilgi verirken tam otomatik lastik transfer sistemini hayata geçirdikleri fabrikada lastiklerin yere neredeyse hiç değmediğini söyledi. Bu teknoloji sayesinde klasik bir lastik fabrikasına göre stok devir hızında iki kat artış sağlanarak yüzde yüz hatasız ürünler üretildiğini söyleyen Alemdar %30 enerji tasarrufu ile üretimlerin gerçekleştiğini de sözlerine ekledi. 

İleri veri analitiği sayesinde işleri hızlandırma ve iyileştirme yolunda büyük yol kat ettiklerini, akıllı makineler ve araçlarla fabrikada her gün 800 milyon veri akışı gerçekleşip bu verilerin analiz edildiğini ve böylece lastik üretim araçlarının ideal koşullarının ve üretim açılarının belirlendiklerini söyleyen CEO Alemdar, İzmit ve Aksaray fabrikasındaki çalışanların arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile birbirlerine bağlandıklarını da söyledi. 

Brisa’nın her iki buçuk saniyede bir lastik üreten büyük bir şirket olduğunu hatırlatan Alemdar, şimdi ise her iki fabrika arasındaki, ürün atamayı verimli ve etkin bir şekilde gerçekleştirmek için veri analitiğinden, ileri simülasyon tekniklerinden yararlanıldığını ve bu projenin Türkiye Yöneylem Araştırma Ödülü’nü kazandığını söyledi.

Bir diğer önemli husus olarak elektrik, su tüketimi ve atık su arıtmada kapalı devre, gelişmiş çevreci sistemler kullanılarak çevreye değer katıldığını söyleyen Alemdar, bu sayede sıfır atık ile üretim yapılabildiğini ve doğal aydınlatma, gün ışığına göre değişken led sistemler ve solar panellerle elektrik tüketiminin en aza indirildiğini söyledi.         

Tüm bunların Türk insanı ile gerçekleştirildiğini ve son bir yıl içerisinde İz Bırakanlar projesi kapsamında 350 kişinin 70 proje sunduğunu söyleyen Alemdar, bu ilerlemenin Brisa dışında kalan yetenekler ve akıl gücü ile de gerçekleştirildiğini söyledi.   Dört üniversite ile ortak projeler yürütüldüğünü ve Yolculuğun Öncüleri açık inovasyon programı ile şirkete sunulan 50 proje arasından seçilen 7 proje ile iş birliği yapıldığını söyleyen CEO, Brisa ailesi ve iş ortakları olarak cesaret, bilim ve emek gücü ile Türkiye’ye değer kattıklarını söyledi.

Katma Değerli Üretim ile Türkiye’ye Üretim ve İhracat Alanında Destek

Brisa’nın teknoloji yatırımları ile Türkiye’de katma değerli üretim ve ihracat alanında ilerleme kaydettiğini söyleyen Alemdar, Brisa’nın bugün İzmit Fabrikasında 11 milyon lastik üretim kapasitesiyle sektörde lider konumda olduğunu ve Aksaray Fabrikası’nda da tam kapasitede ek 4,2 milyon adet lastik üretimi ve 700 kişilik istihdam sayesinde Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacaklarını söyledi.  

Brisa’nın bu yatırımı ile ihracat alanına hız kattığını bu sene başında açıklandığı gibi 5,4 milyon adede karşılık gelen 210 milyon dolar ihracat hedefiyle yola hızlı bir şekilde devam edildiğini söyleyen Alemdar, Brisa olarak Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet gücüne sahip olmasına; teknolojisi ve katma değerli üretimiyle küresel arenada etkin varlık göstermesine olanak sunmaktan gurur duyduklarını söyledi. 

Rekabet gücünü hızlı bir şekilde arttıran Brisa’nın, Aksaray fabrikasında ilk defa üretim yapılmaya başlanan 2018 yılında, güçlü bir finans performansı göstererek ilk 9 ay içerisinde TL ciro bazında %38, yurtdışı satış gelirlerinde ise %54 büyüme sağladığı kaydedildi.